Itt jársz:

Keresés

Facebook-oldal

Keleti István

Egyszemélyes pedagógiai intézet, színésznevelő, emberfaragó volt.
Egymaga közművelési intézmény. Rendező és színészpedagógus.(mgp)

 

Keleti István (1927-1994)

Budapesten született, értelmiségi családban, iskoláit Budapesten végezte. Már középiskolásként rendezett diákelőadásokat. 

A háborút követően a rádióban helyezkedett el, dramaturgként, íróként dolgozott. Az ötvenes években gazdasági, műszaki munkát végzett több vállalatnál sikeresen, majd a Népművelési Intézethez került. Irodalmi színpadokat vezetett, zsűrizett, rendezői tanfolyamokon tanított. Alapítója a Budapesti Műszaki Egyetem Irodalmi Színpadának, a legendás Szkénének, amely számos díjat nyert és 1966-ban a Ki mit tud győztese volt. Ezt követően a Pinceszínházat vezette. Az egykori "szkénések","pincések" máig atyai mesterüknek vallják őt.

1972-ben magyar-népművelő diplomát szerzett.

1985-89-ig az Arany János Színház igazgatója volt (és a színház névadója), s egyben az ASSITEJ (Gyermek és Ifjúsági Színházak Nemzetközi Szövetsége) magyar tagozatának elnöke.1989-ben Érdemes Művész címet kapott. Nyugdíjba vonulása után a Pinceszínházban tanított és az Új Színház stúdióját vezette.

Egy könyve jelent meg, Az ember holtig tanul (Credit Kiadó, 1996). A barátai és tanítványai által összeállított, visszaemlékező kötet (A színház csak ürügy, Irodalom Kft. 1996) több mint száz irodalmi, színpadi összeállítását és rendezését közli függelékében.

Copyright © 2013 Keserű Imre